Karabağ... Qarabağ...
Karabağ (Azerice: Qarabağ, Osmanlıca:[1] قره باغ), günümüzde Azerbaycan'ın güneybatısında[2][3][4] bulunan, Küçük Kafkas Dağları'nın yüksek kesimlerinden alçak kesimlerine uzanan, Kura ve Aras Irmakları arasında yer alan tarihî ve coğrafi bölge.
Azerbaycan'ın Karabağ bölgesi dünyanın en eski insan meskenlerinden biridir. Azerbaycan'ın tarihinde, ayrılmaz bir parçası olan Karabağ bölgesinin özgün bir yeri vardır.
İsim kökeni
Karabağ - Türkçe kelimedir. Karabağ ifadesi Türkçe "Kara" ve "Bağ"dan alınmıştır. "Kara" - "Büyük", "Kalın", "Sık" anlamlarında kullanılmıştır. Karabağ sık ve büyük ormanları kendi bünyesinde barındırdığı için bu ismi almıştır, ormanların sıklığı koyu bir renk oluşturduğu için "Kara" koyu yeşil anlamını da taşır.
Dağlık Karabağ, Yukarı Karabağ ve Batı olmak üzere üç bölgenin içinde bulunduğu bu bölge, aynı bölgede yetişen Karabağ atına da adını vermiştir.
Ebu Said Han’ın Hicri takvime göre 15 Safer 731 veya 28 Kasım 1330 tarihli yarlığında[5] bu yer adı be-makām-i Karabāğ-i Arrān[6] biçiminde tanımlanır.
Fazullah Reşidüddin'in Cami’üt-Tevarih[7] adlı eserinde ve Hamdullah Mustefvî Kazvinî’nin Nuzhetu’l-Kulūb adlı eserlerinde de bu bölge Karabāğ-i Arrān olarak tanımlar ve bölgenin coğrafik konumunu, Aras nehrinin kenarında ve Tebriz’e 50 fersenk[8] mesafede bir yer olarak kaydeder[9].
Bu yöreye Karabağ ismini ilk veren yine Oğuzlar olmuştur, Kara[10] (siyah veya büyük ya da kuzey) ile bağ[11][12]sözcüklerinden oluşmuş, sıfat tamlaması yapısında bir birleşik isimdir.
kaynak; https://tr.wikipedia.org/wiki/Karabağ
30 Yıllık Sabrın Zaferi; "Karabağ Zaferi"ni tüm dünya yazdı. Wiki'de bu büyük zaferi aşağıdaki tarihi kayıtlarla arşivine aldı;
2020 Dağlık Karabağ Savaşı, İkinci Karabağ Savaşı veya 44 Günlük Savaş (Azerice: İkinci Qarabağ müharibəsi, Dəmir Yumruq əməliyyati veya Vətən müharibəsi; Ermenice: Հայ-ադրբեջանական պատերազմ, Արցախյան երկրորդ պատերազմ veya 44-օրյա պատերազմ) Dağlık Karabağ'da Türkiye destekli Azerbaycan ile Ermenistan ve onun desteklediği tanınmayanDağlık Karabağ Cumhuriyeti arasında yaşanmış silahlı çatışmalardır.
Çatışmalar 27 Eylül 2020 sabahı, Karabağ Savaşı (1988-1994) sonrasında kurulan temas hattında başladı ve her iki taraf da askerî ve sivil kayıplar bildirdi. Başlangıçta karşılıklı devam eden sınır çatışmaları, Azerbaycan kuvvetlerinin kademeli olarak ilerleyişi ile de jure olarak Azerbaycan'a ait olan Dağlık Karabağ ile Dağlık Karabağ etrafındaki yedi rayondaki Ermenistan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin işgalini[g] sona erdirmeye evrildi.[113] Çatışmalar sonucu, Ermenistan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, sıkıyönetim ve topyekûn seferberlik ilan ederken[114][115] Azerbaycan ise 28 Eylül'de ilan edilen kısmi sıkıyönetim sonrası[116] sokağa çıkma yasağı ve sınır hattı boyunca savaş hâli ilan etti.[117][118]
Çok sayıda ülke ve Birleşmiş Milletler çatışmayı şiddetle kınadı ve her iki tarafı da gerilimi azaltmaya ve müzakereleri gecikmeden sürdürmeye çağırdı.[119] 10 Ekim'de Uluslararası Kızılhaç Komitesidesteği ve Rusya arabuluculuğunda hem Ermenistan hem de Azerbaycan tarafından kabul edilen insanî ateşkes resmen yürürlüğe girse de[120][121] ateşkes her iki taraf tarafından da tamamen göz ardı edilerek ölülerin planlanan dönüşü ve yaralı ve tutukluların değişimi durduruldu.[122]
Dağlık Karabağ'ın ikinci en büyük şehri Şuşa'nın Azerbaycan kontrolüne geçmesi sonrası 9 Kasım 2020 tarihinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğu ile Azerbaycan Cumhurbaşkanıİlham Aliyev ve Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan tarafından Ateşkes Antlaşması imzalanarak Dağlık Karabağ bölgesindeki tüm çatışmalara 10 Kasım 2020 tarihinde Moskova saati ile 00.00 itibarıyla son verildiği açıklandı.[123][124][125] Tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan da çatışmaların sona ermesini kabul etti.[126]
Azerbaycan'ın askerî ve diplomatik zaferi ile sonuçlanan savaşın ardından yeniden imar çalışmaları başlatıldı ve yerinden edilmiş on binlerce Azeri mülteci geri dönmeye başladı. Savaş sonucunda 40 bin Azeri ve 90 ile 100 bin Ermeni bireyin yerinden edildiği rapor edildi. Savaş sonunda siyasi konumunu güçlendiren İlham Aliyev tarafından 10 Aralık 2020'de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla başkent Bakü'de geniş kapsamlı bir askerî geçit töreni düzenlendi.
kaynak; https://tr.wikipedia.org/wiki/2020_Dağlık_Karabağ_Savaşı
Qarabağ, Karabağ Azerbaycan'dır...

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin İkinci Karabağ savaşında kazandığı zafer tarihi öneme sahiptir. Azerbaycan'a karşı taraflı tavır alan bazı dünya devletleri Azerbaycan'ın gücünü bir kez daha görmüşlerdir. Başkomutan liderliğindeki güçlü Azerbaycan ordusu kadim topraklarımızı - Karabağ'ı nefret dolu Ermeni işgalinden kurtardı. Vatan yolunda şehitlik mertebesine yükselenler de oldu, gazi ünvanını alanlar da...
Allah şehitlere rahmet, yaralılara şifalar versin. Ermenistan, işgal tarihinden 27 Eylül 2020 tarihine kadar Azerbaycan devletine tehditler savurdu. Düşman ülkenin liderliği "yeni topraklar için yeni bir savaş" yürütme iddiasında bulundu.Sonuç olarak, düşmanın bu fikri başarısız oldu, Azerbaycan'ın artık 90'ların Azerbaycan'ı olmadığını anladılar. Evet Azerbaycan devleti eskisi gibi değil, bugün güvenilir müttefikleri var, Azerbaycan güçlü bir devlet, en modern silahlarla donanmış bir ordusu var, Azerbaycan bağımsız bir politika izliyor.
Savaş sırasında Başkomutan'ın televizyonda millete hitabı, "işgalcileri itigovanlar gibi kovuyoruz" ifadesi her vatandaşın dilinde popüler bir aforizma haline geldi. 27 Eylül 2020 tarihinden itibaren devam eden askeri operasyonlarda Azerbaycan ordusu büyük bir cesaret göstererek avantaj elde etti. Üçlü deklarasyonun imzalanmasına kadar geçen 44 gün savaşında yaklaşık 300 yerleşim yeri, 5 şehir ve 4 yerleşim yeri, çok sayıda stratejik yükseklik düşmandan kurtarıldı.
Savaş sırasında düşman devlet her türlü çirkin eyleme başvurmuş, sivil halka ateş açmış, Gence, Berde ve diğer yerlerde insan kayıplarına yol açan terör eylemleri gerçekleştirmiş, apartmanları bombalamıştır. Düşman çok aşağılık ve güçsüz bir durumdaydı. Azerbaycan tam tersine Azerbaycan devleti uluslararası hukuk normlarına ve savaş kurallarına uyarak toprakları için haklı bir savaş yürütmüştür.
Sayın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dediği gibi "bu yumruk düşmanın kafasını ezen yumruktur, biz zaferi demir yumrukla kazandık, düşmanı yurdumuzda kovaladık. Düşman diz çöktü." Savaş sonucunda, Ermenistan sadece askeri olarak sarsılmadı, ekonomisi de çöktü, ülke kaosa sürüklendi, halkla devlet arasında çatışma yaşandı.
Ermenistan ülke olarak prestijini sadece bölgede değil, tüm dünyada da kaybetmiştir. Biz Azebaycan halkı olarak hoşgörülü bir ülkeyiz. Sayın Cumhurbaşkanı defalarca meseleye barışçıl bir çözüm bulmaya çalışmıştır. Bir röportajında "Ermeni tarafı işgal altındaki toprakları boşaltma taahhüdünde bulunursa her an durmaya hazırız" demişti.
Ermenistan-Azerbaycan Karabağ ihtilafı 10 Kasım 2020'de kesin Azerbaycan zaferi ile sona erdi. İmzalı 3'lü açıklama konunun çözümünde son noktayı koydu. Halka büyük bir zafer sevinci yaşattığı için Başkomutan Sayın İlham Aliyev'e minnettarız. Zafer sevincinden dolayı vatan için can veren şehit evlatlarının ruhları şenlendi, 10 Kasım Azerbaycan tarihine büyük zafer günü olarak kazındı.
Tarihi zaferin sevinci, cumhuriyetin tüm bölgelerinde olduğu gibi Neftçala ilçesinde de büyük coşkuyla karşılandı. Tarihi Zafer Bayramı münasebetiyle ilçede tören düzenlendi, ilçe yönetimi, halk temsilcileri etkinliğe büyük sevinçle katıldı. Zafer münasebetiyle halkı tebrik eden etkinliğe katılanlar arasında şehit anne babalarıydı. 90'lı yılların başında bile Neftçala bölgesi vatansever evlatlarının Karabağ savaşına katılmasıyla seçilen bölgelerden biri olmuş, çok şehit verilmiş, gazi unvanını kazananlar olmuştur.
İkinci Karabağ savaşında gönüllü olarak cepheye giden Neftçala bölgesinin yiğit vatan evlatları, vatanı düşmandan kurtarma yolunda büyük bir cesaret göstermişlerdir. Düşmanla cephede yüz yüze çarpışan ilçe sakinleri, Karabağ muharebelerine katılan selefleri Milli Kahraman Binbaşı Samid İmanov, Nisan muharebelerinde şehit olan sancaktar Elimdar Safarov'un ve şehit olan seleflerinin izlediği yolu değerlendirdi.
Bu yolda tüm şehitlerimizi saygıyla anıyor, ruhları önünde saygıyla eğiliyoruz.
Karabağ bizimdir! Karabağ Azerbaycan'dır!
Kaynak; http://www.neftchala-ih.gov.az/az/news/604.html